Honden-

gedragstherapie


 
 
 
3 jaar geleden adopteerde ik een hond uit Roemenië. Zoals velen onder jullie die via soortgelijke organisatie’s een hond adopteren, had ik “ Stella “ nog nooit gezien en wist ik heel weinig over haar verleden.


Hoewel ik dolgelukkig was met haar komst, besefte ik maar al te goed dat ze waarschijnlijk wat probleemgedrag zou vertonen. Eenmaal bij ons aangekomen bleek het zelfs erger als verwacht. Stella had een enorme angst voor mannen, durfde niet gaan wandelen, schrok bij de minste beweging of bij het minste geluid, binnen huis durfde ze nooit uit haar mand, zelfs niet om te drinken of te eten.
En zo is het allemaal begonnen …


Aangezien ik altijd gepassioneerd ben geweest door honden en hun communicatie en bovendien niets liever wou dan ons Stella helpen met haar probleemgedrag en zo haar levenskwaliteit verbeteren, was de stap snel gezet om een opleiding te volgen als hondengedragstherapeute bij Toscanzahoeve in Aarschot.

Gedragsproblemen kunnen zoveel oorzaken hebben: verleden, trauma’s, basisbehoeften die niet worden voldaan, niet geschikte hond voor dit gezin, tekort aan socialisatie, verkeerde aanpak in training of opvoeding, medische problemen,…
En zich op zoveel verschillende manieren uiten: verlatingsangst, bijtgedrag, angst, agressie, aanvallen aan de lijn,…

 

Om al die redenen opteer ik tijdens een gedragsconsultatie voor een gehele aanpak. Hierbij worden alle elementen in kaart gebracht. Ik analyseer het gedrag, hoe het zich uit en de emotie die hierbij gepaard gaat rekening houdend met het karakter, de omgeving, het verleden en de medische achtergrond. Eventueel worden kleine gedragstesten uitgevoerd.

Op basis hiervan krijg je een anamnese, karakteranalyse en behandelplan. In het behandelplan worden alle oefeningen, trainingen en huiswerk meegedeeld. En waar nodig ondersteunen we de gedragstherapie met kruiden of gedragsmedicatie (deze worden enkel door dierenartsen voorgeschreven!!).
Indien nodig kan je achteraf nog beroep doen op onze dienst coaching als aanvulling op het behandelplan.

Isabelle.escape@gmail.com

KaHot Beroepsvereninging voor professionals met dieren